Blogi


Velkavetoinen Oulu

20.03.2017

Uusi Oulu muodostettiin suurin toivein, mutta todellisuus on osoittautunut kuviteltua hankalammaksi. Velkakehitys on saattanut kaupungin talouden tilaan, josta ei selvitä kuiville pelkillä puheilla. Kaupungin hurjaa velkaantumista on piiloteltu konsernin sisään ja samanaikaisesti on myyty omaisuutta talouden aukkojen paikkaamiseksi. Tästä kehityksestä olen varoitellut koko valtuustokauden, mutta puhe on kaikunut kuuroille korville. Jatkossa laskun maksavat kuntalaiset kohoavina maksuina mm. kiinteistö- ja kuntaveron korotuksen muodossa sekä taksojen ylisuurina korotuksina. Seuraava korotus näkyy kuun lopussa tulevissa kiinteistöverolapuissa. Näin ei voi jatkua.

On täyttä vastuun pakoilua mennä mm. henkilöstön irtisanomissuojan taakse ja todeta, että mitään ei ole ollut tehtävissä säästöjen suhteen, koska henkilöstöä ei ole voitu irtisanoa. Tosiasiassa kyse on siitä, että kaupunginhallituksen toimesta rakenneremonttia ei ole käynnistetty viime valtuustokauden aikana. On vannottu konsensuksen nimeen ja tyydytty odottelemaan, josko ajat paranisivat. Talouden mahdollinen paraneminen ei tule näkymään kaupungin kassassa, koska talous on päästetty velkavetoiseksi.

Kaupungin talouden tasapainottaminen on tehtävä nopealla aikataululla. Kun kesällä sosiaali- ja terveyspuolen uudistaminen varmistuu, on käynnistettävä koko Oulun kaupunkiorganisaation rakenteen uudistaminen. Soten uudistuksessahan yli 50 prosenttia kaupungin tehtävistä ja budjetista siirtyy kaupungilta maakuntatasolle. Kaupungin uudistamisen tavoitteeksi tulisi asettaa palvelujen turvaaminen ja kustannusten vähentäminen siten, että jäljelle jäävät keskeiset tehtävät eli elinkeino- ja koulutuspalvelut kyetään pitämään riittävän laadukkaina. Tämän uudistaminen ei saa kestää koko vaalikautta, kuten kävi nyt vielä käynnissä olevalle ”uudistukselle”. Tarvitaan todellisia muutoksia jappasun ja vatuloinnin sijaan.

Takaisin blogiarkistoon