Blogi


Oulun tonttien hinnat ja vuokrat sekä kiinteistöverot ovat liian korkeat

22.01.2017

Oulun kaupungin talousjohtaja Jukka Weisell (Kaleva 19.1) yritti pyöritellä parhain päin Oulun harjoittamaa kiinteistöverotusta. Perusteluna käytettiin, että Oulun asumisen kustannukset ovat muutoin niin alhaiset, että tätä verotusmuotoa on oikeutettua ja tulee nostaa Oulun talousahdingon paikkaamiseksi. Näin ei asia ole.

Oulun kaupunki keräsi viime vuonna miljoonia euroja enemmän tontinvuokrina ja -myynteinä sekä kiinteistöveroina kuin mitä yhdyskuntapalvelut sille menoina maksoi. Tästä innostuneena kaupunki jopa korotti kiinteistöveroa tälle vuodelle, mikä entisestään vääristää tilannetta. Ei voi olla niin, että kiinteistönomistajat ja vuokralaiset maksavat vuokrissaan kaupungin muita menoja. Maksumiehinä ovat nyt nuoret omakotitaloa rakentavat perheet, joilla tulotaso on vielä alhainen ja joilla muutenkin on paljon kustannuksia lapsistaan ja asumisestaan. Oma lukunsa on myös se, että edes näitä ylihintaisia tontteja ei ole tarjolla riittävästi myyntiin eikä vuokraukseen. Tarjolla on niin vähän tontteja, että vain varakkaimmat pääsevät rakentamaan. Lisäksi pienille pk-yrityksille kaupunki tarjoaa vain ei oota.

Kiinteistöverojen korotus ajaa myös omakotitaloissa asuvat vanhukset laitoksiin ennenaikaisesti, kun eläke ei riitä kotona asumiseen. Se taas aiheuttaa kaupungille lisäkustannuksia.

Kaupunki on korottanut voimakkaasti viime vuosina kiinteistöjen verotusta eri muodoissaan. Tästä räikeimpänä esimerkkinä ovat kaupungin vuokratontteihin tehdyt ja suunnitellut vuokran isot tasokorotukset jo rakennetuilla asuinalueilla mm. Raksilassa ja Kaukovainiolla. Lisäksi tuoreen kiinteistöveron korotuksen huomaavat kaikki kiinteistöjen omistajat, kun verolaput maaliskuussa kolahtavat maksuun. Ja molemmat korotukset ovat viime vuosien kehitys huomioiden tarpeettomia. Verotuksen tason laskeminen monenkirjavan kiinteistöverotuksen osalta on yksi keskeisistä muutoskohteista, kun uusi sote-uudistuksen jälkeinen kunta muodostuu. 

PS.

Oulussa esim. Hiukkavaarassa tontin neliöhinta on 65 euroa, kun Turussa Hirvensalossa 55 euroa.
Hirvensalo on hieno saaristo, kun taas Hiukkavaara on lähinnä rämettä. Hiukkavaarasta on Oulun keskustaan 8 km, kun Hirvensalosta vain 5 km. Hiukkavaarassa on tällä hetkellä yksi ainoa tontti myytävänä (ei voi vuokrata) ja hinta on lähes 100 000 euroa. Oulun tonttien hinnat ovat poskellaan! Maksimissaan 40 euroa olisi sopiva hinta Hiukkavaaraan.

Oulu on 600 km pääkaupungista, kun taas Turku vain 200 km. Oulu taitaa halutakin menettää kilpailun asukkaista muille kaupungeille.

Takaisin blogiarkistoon