Blogi


Opetusministeriöltä uuden vuoden pommi Ouluun

14.01.2017

Opetusministeriö lähetti Helsingistä rahoituspommin Ouluun uuden vuoden 2017 alkajaisiksi. Ikäluokkaa kohti ministeriön virkamiehet leikkasivat koulutusrahat tuhannelta Oulun seudun nuorelta, jotka tulevaisuudessa olisivat haaveilleet ammatillista koulutusta itselleen. Tulevan kevään 2017 yhteishakuun leikkaus ei vielä vaikuta ja Oulun seudun ammattiopiston (OSAO) toiveissa olisikin, että opistoon hakeutuvat nuoret välittäisivät omilla koulutusvalinnoillaan ministeriölle selkeän viestin siitä, että nykyisiä koulutusaloja Oulun seudulla edelleen tarvitaan. Sama asia koskee myös isoja kalustoresursseja vaativia koulutuslinjoja, mutta ilman rahaa niitäkään ei voi toteuttaa.

Näin tylysti voi konkretisoida 2017 Oulun Seudun koulutuskuntayhtymälle (OSEKK) tehdyn historiallisen rahoitusleikkauksen. Euroissa laskien leikkaus on suuruudeltaan 11 miljoonaa euroa, kun kokonaisrahoituksen taso vuonna 2016 oli 74 miljoonaa euroa. Vastaavan euromäärän suuruinen leikkaus on toki toteutettu Oulun aluetta opiskelijapohjiltaan selvästi isommissa Helsingin ja Tampereen ammattikouluissa, mutta esimerkiksi Helsingin ammattiopistota ei tosiasiassa yksikään opiskelija jää ilman opiskelupaikkaa, koska Helsingissä opiskelijoiden täyttöaste on vain noin 90 %:a, kun Oulussa täyttöaste sen sijaan on täydet 100 %. Käytännössä Helsingissä rahoitusleikkauksella otetaan pois vain ns. tyhjät opiskelupaikat, joille aiemmin on myönnetty rahoitus ilman opiskelijoita. Sen sijaan Oulussa leikkaus kohdistuu heti vuodesta 2018 koulutukseen valittaviin oikeisiin opiskelijamääriin ja henkilökuntaan.

Mikäli Oulun kohdalla tämä ministeriön päätös jää sellaisenaan voimaan jättiluokan leikkaus vaarantaa ammatillisen koulutuksen kehittämisen seudulla ja koulutusta joudutaan todella radikaalisti vähentämään. Lisäksi opetustarjonta yksipuolistuu kalliiden opetusalojen loppuessa. Myös henkilökunnan määrässä leikkaus tarkoittaa arviolta 150 ihmisen työpaikan asettumista lopettamisuhan alle, kun OSEKKin koko henkilökunnan määrä on tällä hetkellä reilut 800 ihmistä ja vasta viime keväänä kuntayhtymän yhteistoimintaneuvotteluissa vähennettiin jo 150 työpaikkaa.

Ristiriitaisinta koko leikkaamistouhussa on se, että Oulun seudun ammattiopisto toimii Suomen lapsirikkaimmalla alueella ja on yksi Suomen vetovoimaisimpia ammatillista koulutusta antavia paikkoja. Koulutuspaikkoja on lisätty tästä johtuen jonkin verran ja tulijoita riittäisi myös jatkossa. Myös viime vuosien koulutustulokset sisällön osalta ovat olleet niin toiminnallisen kuin taloudellisen tehokkuuden näkökulmista Suomen kärkitasoa.
Nyt toteutettuihin rahoituspäätöksiin on saatava pikaisesti muutos jo ennen kesää 2017, sillä muuten on vaarana kadottaa Oulun seudulta sellaisia koulutusaloja, joita ei jatkossa isolla rahallakaan saada enää takaisin. Tavoitteessa onnistumiseen vaaditaan koko seudun yhteisöjen, erityisesti pääomistaja Oulun kaupungin, yhteistä vaikuttavaa edunvalvontatyötä pääkaupungin päättäjien sekä ministeriön suuntaan.

Takaisin blogiarkistoon