Blogi


Kallioparkkiin lisää käyttöä

02.03.2017

Kallioparkki Kivisydän on osoittautumassa taloudellisesta näkökulmasta katsottuna onnistuneeksi hankkeeksi. Oululaiset ovat ottaneet kallioparkin riittävässä määrin käyttöönsä ja näyttää, että pitkällä aikavälillä kaupungin kallioparkkiin sijoittamat varat saadaan takaisin. Periaate on se, että käyttäjät maksavat, eivät kuntalaiset. Tämä on tietysti hankkeen jarrumiehille kova kolaus, koska heidän maalaamansa uhkakuvat veronmaksajien lypsämisestä ovat osoittautuneet perättömiksi. Ainut hankala asia ajatellen ydinkeskustan kehittämistä on se, että jarrumiesten vastustuksesta kallioparkki toteutui 10 vuotta alkuperäisestä aikataulustaan myöhässä.

Kallioparkin toiminnassa on kuitenkin vielä paljon kehitettävää. Kuntalaispalautteen perusteella erityisesti talviaikainen siisteys, lähinnä lika ja pölyhaitat, tulisi paremmin kyetä hallitsemaan. Lisäksi käyttöastetta tulisi yhä pyrkiä nostamaan, koska kallioparkin kannattavuuden nousu on veronmaksajien ja Oulun kaupungin 100 %:sti omistaman pysäköinti Oy:n yhteinen etu. Käyttöastetta voisi nostaa esimerkiksi dynaamisella hinnoittelu, jonka eri kohteissa ympäri maailmaa on todettu parantaneen pysäköintikohteiden käyttöastetta ja kannattavuutta. Dynaaminen hinnoittelu tarkoittaa parkkiruutujen käyttöasteen nostamista niinä aikoina kun käyttö on muutoin vähäisempää eli hinta määräytyy kysynnän mukaan.

Pysäköinnin kehittäminen ja keskustan alueen elävöittäminen ovat toisiinsa sidoksissa olevia asioita. Pysäköinti ja saavutettavuus ovat tärkeät elementit tässä kokonaisuudessa ja siksi on tärkeää, että myös hinnoittelu on sellaista, että saadaan suurin mahdollinen kävijämäärä keskustan parkkitiloihin. Samalla liike-elämäkin vilkastuu kun saadaan yhä useampi oululainen asioimaan keskustaan.

Takaisin blogiarkistoon