Blogi


Jäähalli tarvitsee ”kasvojenkohotuksen”

29.06.2016

Otsikon perusteella voisi otaksua, että nyt siinä ex-jääkiekkoilija aikoo tuhlata jäähallin korjaukseen kansalaisten verorahoja vaikkapa koulujen ja oppilaiden työskentelyolosuhteiden kustannuksella. Mutta eipä sittenkään, vaan joudun edellä kuvattuun ennakkoluuloon syyllistyvälle tuottamaan pettymyksen.

Oulun yhdyskuntalautakunta käynnisti viime viikolla Oulun Raksilan jäähallia koskevan kaavamuutosprosessin, joka tähtää hallin sisäosien palveluiden kunnostamiseen ja nykyaikaistamiseen, ei jäätekniikan parantamiseen. Tosiasia on se, että palvelualueiden tilat hallissa ovat vuosien saatossa käytöstä kärsineet ja tilojen päivitys on kiireellinen asia. Positiivista hankkeen sisällön osalta on se, että tilojen korjaus tehtäneen ”ruotsalaistyyliin” eli nimenomaan jäähallien käyttäjien tarpeita ajatellen/kuunnellen eikä ”edesmenneen Neuvostoliiton malliin” monumenttirakentamisena, kuten meillä on ollut (ja yhä tapana on) julkisrakentaminen toteuttaa.

Hanke on siis kannatettava ja ainoa iso pulma lieneekin hankkeen rahoittaminen ilman verorahoja. Tämä rajoite siksi, että kaupunkimme on tunnetuissa suurissa talousvaikeuksissa. Tässä taloustilanteessa 5-10 miljoonan euron hanke on ehdottomasti perinteisen budjettirahoituksen ulottumattomissa. Onneksi rahoittamiseksi on (niin haluttaessa) käytettävissä muitakin vaihtoehtoja. Esimerkkiä voisi ottaa jo Oulussa toteutetun kallioparkin rahoittamisesta ja käytännössä ilman julkisia verovaroja.  Tällöin halli-investoinnin rahoitus siirretään käyttäjille pitkällä aikavälillä. Eikä tämä maksa yhtään nykyistä määrää enempää euroja veronmaksajille, hankkeen koon ollessa 1/10-osa suuruusluokkaa verrattuna kallioparkkiin.

Kupletin juoni menee pääpiirteissään näin. Kaupunki yhtiöittää koko Raksilan jäähallikiinteistön (= päähalli harjoitushallin taseeseen) yhdeksi yhtiöksi. Kaupungin käyttörahoitus hallin toimintaa pyöritettäessä pidetään tiukasti nykytasolla. Sen sijaan perusparannusinvestointi rahoitetaan yhtiöön otettavalla lainalla, jonka takaisin maksavat hallin käyttäjät ja katsojat palveluhinnoissa. Malli on kaikille kuntalaisille tasapuolinen, oikeudenmukainen ja läpinäkyvä. Ja keskeinen periaate on täsmälleen sama kuin kallioparkissa! Tätä ideaa saa vapaasti hyödyntää investoinnin rahoitusta suunniteltaessa ja säästäen kalliit konsulttikorvaukset.

Takaisin blogiarkistoon